In clinica noastra stomatologica din Bucuresti am intalnit nenumarate cazuri de parodontoza. Pe langa tratamentul parodontozei, am discutat deschis cu fiecare pacient despre situatia care a dus la aceasta afectiune. Netratata, boala parodontala poate duce la pierderea dintilor, lucru pe care dorim sa il preintampinam.
Ce este parodontaza?
Este o afectiune dentara care se manifesta la nivelul parodontiului, adica la nivelul tesuturilor care sustin dintii. Vorbim de o infectie cauzata in principal de placa bacteriana care se depune pe suprafata dintilor. In timp, placa bacteriana se transforma in tartru, cauzeaza infectii si alte probleme grave de sanatate orala.
Cauzele care duc la aparitia parodontozei
Igiena dentara este cea mai frecventa cauza care duce la aparitia acestei afectiuni. Pe langa periajul dentar dupa fiecare masa sau cel putin de doua ori pe zi, recomandam ata dentara pentru curatarea spatiilor interdentare si apa de gura pentru igienizare.
Spuneam mai sus ca placa bacteriana se transforma in tartru care nu poate fi indepartat prin periaj. Acesta se indeparteaza in clinica stomatologica prin tratament de detartraj.
Exista si alti factori care pot declansa boala parodontala: genetica, fumatul, bolile autoimune, diabetul, afectiunile psihologice si bolile ereditare.
Simptome si semnale de alarma
De cele mai multe ori parodontoza se poate instala fara semne vizibile pentru pacient. Respiratia urat miorositoare (halitoza), retragerea gingivala, sensibilitatea dentara, abcesele, sangerarea gingivala si mobilitatea dentara sunt semne ale bolii parodontale.
Cu cat boala parodontala este depistata mai repede, cu atat este mai usor de tratat.
Stadiile si evolutia parodontozei
Gingivita este forma cea mai simpla si mai usor de tratat a bolii parodontale. Daca nu este tratata la timp, aceasta evolueaza in boala parodontala superficiala sau chiar avansata. Gingia se deterioreaza si apar infectii care necesita tratamente complexe. Cu cat pacientul ajunge mai tarziu la dentist, cu atat forma de parodontoza se poate agrava.
Dentio Clinic, centru de tratament parodontoza Bucuresti
Diagnosticul se stabileste de un specialist in parodontologie, dr. Andreea Panaite. Acesta evalueaza starea danturii si a gingiilor, observa depunerile de placa bacteriana si tartru, face radiografii dentare, masuratori ale spatiilor dintre dinte si gingie si, la final, stabileste diagnosticul.
Prima manopera de tratament consta in detrataj. Se inlatura placa bacteriana si tartrul care au dus la aparitia bolii parodontale. Detratajul se poate completa cu un periaj profesional. Totodata, specialistul in parodontologie poate recomanda si substante antibiotice sau cu efect antibacterian pentru o curatare temeinica.
Pentru cazurile avansate, se foloseste ca metoda de tratament terapia laser, un tratament minim invaziv si cu rezultate excelente. Laserul reduce pungile parodontale, trateaza infectia si sterilizeaza suprafata afectata. Daca boala parodontala este foarte avansata, medicul poate folosi si metode chirurgicale precum operatia cu labou, pentru a curata zona afectata, inclusiv radacina dintelui. Daca boala parodontala a afectat structura osoasa, tratamentul poate fi complex si stomatologul poate propune grefe de tesut sau grefe osoase.
Tocmai din aceste motive Dentio Clinic din Bucuresti s-a specializat in tratamentul bolii parodontale. Aceasta afectiune care ii vizeaza atat pe cei tineri cat si pe cei in varsta. Credem cu tarie ca putem evita boala parodontala prin vizite regulate la stomatolog, o igiena corecta si o alimentatie bogata in fructe si legume.
Nici un comentariu